Basistraining Mindfulness

Dag automatische piloot. Hallo zintuigen.

Denk eens terug aan je laatste vakantie. Grote kans dat je plekken hebt bezocht waar je niet eerder geweest bent. Je hebt waarschijnlijk je zintuigen volop de kans gegeven. Want wanneer je in een nieuwe omgeving bent, is er zo veel meer bewustzijn van wat er om je heen te zien, ruiken en horen valt. Je kijkt omhoog om de gevels van de gebouwen om je heen te bekijken, staat stil om foto’s te maken van mooie torentjes, je stopt wellicht om te luisteren naar een straatmuzikant. Of, je neemt de tijd om het zand tussen je tenen te voelen, views van adembenemende baaitjes in je op te nemen, zonsondergangen te bekijken, de geur van de zee op te snuiven.

Wanneer je nieuwe plekken, of beter gezegd plekken waar je niet dagelijks bent, bezoekt is het veel eenvoudiger om bewust te zijn van alles om je heen. Je geeft je zintuigen volop de kans. Je bent nieuwsgieriger, minder bevooroordeeld. En de meesten van ons vinden dit heerlijk! Want wat is er in één keer veel om van te genieten als je met je volle aandacht in een prachtige omgeving bent. Je laat even zorgen achter je en je bent nog niet bezig met wat er komen gaat. Vaak een hele opluchting!

Wat heeft dit nu te maken met mindfulness? Meer in je leven staan, meer je zintuigen bewust inzetten en je realiseren dat je niet alles op de automatische piloot hoeft te doen is een groot onderdeel van wat je binnen een mindfulnesstraining leert. Met een hoofd vol aan gedachten naar je auto sprinten, al denkend aan de vergadering die komen gaat in de auto naar je werk rijden en achter de computer je lunch wegwerken geeft vaak weinig voldoening. Onze zintuigen worden uiteraard wel gebruikt, maar niet optimaal. Voor velen van ons is dit de dagelijkse gang van zaken.

Maar, als we op vakantie zo volop van het moment kunnen genieten, kunnen we dit dan niet gewoon in ons dagelijks leven ook doen? Ja, zeker!

Deze zomer lieten de omstandigheden het niet toe om met mijn vriend op vakantie te gaan. We kozen voor een ‘staycation’. We bezochten plekken waar we nooit écht de tijd voor genomen hadden om ze goed te bekijken, we kozen restaurants en terrasjes die nog niet zo lang in de stad gesetteld zijn, we vertraagden ons tempo terwijl we door de straten liepen. En terwijl we niet eens heel veel vrije dagen hadden, voelde het als een echte vakantie! Het verbaasde mij zelfs hoe relatief makkelijk het was om, zonder iets geks hiervoor te moeten doen of veel geld te moeten betalen, onze eigen stad waar we dagelijks doorheen ‘vliegen’ zo nieuw voelde! Dat is leven in het nu en de automatische piloot uitzetten. Héérlijk!

Wil je meer weten over mindfulness of ben je van plan om een mindfulnesstraining te volgen? Kijk op www.be-aware-mindfulness.nl.

PS. Op 27 september a.s. start ik weer met een nieuwe basistraining mindfulness 

L A U R A